Welke hond neem je (niet) aan op je hondenschool, en waarom??

“honden met agressie niet welkom”

Tegenwoordig zijn er steeds meer hondenscholen die bepaalde rassen en honden niet meer aannemen. Dit geldt vaak voor de rassen die als “Hoog Risico” honden zijn bestempeld.
De ene hondenschool zet dat niet op de site, bij de andere kan je het van te voren al lezen:
“honden met agressie zijn niet welkom” of: “Wij nemen geen hoog risico honden aan”

De reden hiervan is dat (terecht) verondersteld wordt dat deze honden een te pittig karakter hebben om met de methode die alleen voergericht is goed te kunnen trainen.

Maar los van deze rassen zijn er ook honden zoals labradors, Herders (alle soorten), Golden Retrievers, Jack Russels enz. die niet in deze zogenoemde “hondvriendelijke” trainingen passen.

Als ze wel zijn toegelaten, ontstaan er later door de eenzijdige methode vaak alsnog problemen. Want het lastige is dat pittigere honden qua karakter niet goed te hanteren zijn met deze opvoedmethode. Daarom worden ze dan later toch nog weggestuurd en baas en hond blijven met probleemgedrag zitten.

Gevolg hiervan: de bazen van deze honden krijgen geen adequate hulp bij hun opvoeding
waardoor de kans op ongewenst gedrag nog veel groter is.
Daarmee komen er inderdaad met deze groep honden meer problemen, waardoor een soort bevestiging ontstaat dat het toch inderdaad aan “het ras” moet liggen. Dit wordt een vicieuze cirkel….die doorbroken kan worden omdat hij niet klopt. Want in elk ras zitten meegaande, makkelijke honden, die inderdaad geen tot weinig correctie nodig hebben. Maar in elk ras zitten ook honden die pittiger zijn, tot heel pittig aan toe. En dan heb je daar als baas hulp bij nodig en een aan de hond aangepaste manier van opvoeden.

En we hebben het hier over bazen die wel graag hulp willen!
Vele daarvan komen bij mij op les. (En wees gerust, deze groep blijft bij ons ook gewoon welkom!)

In de krant (Stentor Zwolle, 7 juli 2017) heeft een stuk gestaan uit naam van de hondenbescherming. Dit stuk is geschreven omdat de regering een verplichte cursus voor de “hoog risico honden” wil invoeren. Volgens dit artikel zijn er geen instructeurs c.q. gedragsdeskundigen meer die deze “bijzondere groep” honden aan kan. (raar, want het grote agressieprobleem is er al heel wat jaren bij heel veel honden….)
Dit blijkt nu de reden te zijn dat steeds vaker bepaalde honden worden geweigerd. De grote vraag is nu….
waar kan je dan wel heen met je uitvallende Labrador of Rottweiler die je alle kanten opsleurt?

Het is zeer te betreuren en niet te begrijpen dat er vaak eerder voor wordt gekozen om honden te weigeren – met alle gevolgen van dien (zoals 50.000 honden die per jaar in Nederland worden afgemaakt wegens onhoudbaar gedrag) dan om niet stug vast te houden aan het uitsluitend werken met de beloningsmethode.

Ik ben er op zich niet tegen om (af en toe) met voer te werken, al heeft dat niet direct mijn voorkeur. Maar als je goede kennis over het gedrag van honden hebt, merk je na een paar lessen dat er een aantal honden is waar de voor jou favoriete methode niet goed voor werkt. Daarop moet je dan voor deze honden de methode aanpassen, of als je dat niet wilt, verwijs deze dan naar een deskundige in andere methoden door. Dat zou dan in het belang zijn van de hond, want daar gaat het toch allemaal om?

Maar goed, als je wel in staat bent om gedragsproblemen aan te pakken omdat je wel weet hoe goed toepassen van corrigeren werkt, neem je dan wel elke hond in je school aan?

Dat is kennelijk ook een keuze.

Wij hebben dat altijd wel gedaan. Onze motivatie: Elke baas en elke hond heeft er recht op om geholpen te worden. Helemaal als er serieuze problemen (te verwachten) zijn!
Daar is een hondenschool juist dé plek voor.

Terug naar de keuze. Onze keuze, om ook elk probleemgeval te helpen werkt nogal eens in ons nadeel.

Het is een feit dat deze honden, als ze al met een pakketje problemen bij ons binnenkomen natuurlijk in het begin over het algemeen wel pittiger en meer gecorrigeerd moeten worden dan degene die als pup bij ons begonnen zijn. Dat is meestal maar een korte periode, daarna is het ook zichtbaar dat er rust, vertrouwen en sociaal gedrag bij de hond ontstaat, en dan wordt het ook leuk en ontspannen.

Je hebt hondenscholen die – naast belonen – corrigeren en hondenscholen die niet corrigeren. Dat is verschil van mening over hoe je vindt dat je moet opvoeden, en dat mag. Dat is prima, want dan is er een keuze.

Het is wonderlijk, maar het grootste commentaar krijgen wij al jaren van enkele van onze collega’s die zelf alleen beloningssysteem gebruiken en/of honden weigeren, wegsturen en simpelweg de problemen niet oplossen. Er wordt door hen nogal eens geroepen dat wij honden mishandelen.

NOTE:
Dit is overigens niet alleen bij onze hondenschool het geval. Ook andere hondenscholen en gedragsdeskundigen die gewoon corrigeren worden door andersdenkende collega’s in een slecht daglicht gezet.

Natuurlijk kunnen we dat omgekeerd ook roepen, gezien bovenstaande uitleg.
Maar met modder gooien naar elkaar heeft geen positieve uitkomst en lost niets op.
(Het is bovendien raar dat als je alleen “positief” traint met honden, je dan wel zo negatief omgaat met andersdenkende collega’s)

En daarom schrijf ik er deze blog over.
Wij leren bazen hun hond te corrigeren wanneer dat nodig is. Corrigeren is voor een hond iets normaals, dat heeft hij al in het nest ervaren, en dat doet hij zelf ook (vandaar de vele bijtincidenten.) Bij sommige honden moet de correctie pittig gegevens worden, bij andere is dat helemaal niet nodig. Elke hond is immers anders. Daarom geven wij elke baas een ander advies bij de opvoeding. Bijna elke hond heeft weleens een keer een correctie nodig. (nee zeggen is ook corrigeren!)
Bijtijds bijsturen van opkomend ongewenst gedrag voorkomt ellende op langere termijn.
Maar de wijze van corrigeren is bij elke hond wel anders.

Bij een hond waar één en ander al ontspoord is, is dat dus niet bijtijds gedaan.
Je moet dan een hele inhaalslag maken.
Zeker niet onmogelijk, maar het is wel even door de zure appel heen bijten.

Mensen die problemen hebben met hun hond krijgen bij ons eerst een privéles, maar gaan daarna zo snel mogelijk in de groep verder. Dit omdat je hond daarin de prikkels krijgt die je met uitlaten in het gewone leven ook tegenkomt.

Dagelijkse omgangsregels

Naast het belonen en corrigeren zijn ook de dagelijkse omgangsregels heel belangrijk. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat deze honden weer plezierig in de omgang worden. En betrouwbaar, een steeds belangrijker item in onze maatschappij.

Een hond om zijn gedrag laten afmaken is iets dat bij ons nagenoeg niet voorkomt.
Als mensen zich misdragen maken we ze ook niet af. Dan worden ze ook gecorrigeerd!
Honden hebben ook het recht om te leven. Daarom zeggen wij: Maak de opvoeding af, niet de hond!

Lukt het dan altijd bij ons?

Praktisch wel. (daarom kunnen we ook garantie aanbieden) Een enkele keer blijkt het voor de baasjes lastiger te zijn dan ze dachten. Niet zozeer om het corrigeren, dat is tenslotte ook maar een periode.
Maar wel om de serieuze dagelijkse manier van met je hond omgaan.

Want mensen blijven het thuis vaak doen zoals ze het altijd deden. Misschien herken je dit bij jezelf? Je bent druk met je gezinsleven of werk en je bent je niet altijd van je eigen inbreng bewust, daar heb je zelf niet altijd erg in. Als je de oefeningen dan alleen tijdens de lessen doet, en thuis niet ook consequent bent, gaat het alsnog moeizaam. Tijdens de lessen leggen we uit, waar en hoe dit nog verbeterd kan worden.

DUS: Waarom accepteren wij nog steeds iedereen en elke probleemhond?

Nou, op de eerste plaats zijn bijna alle mensen echt gek met hun hond, ook als ze er problemen mee hebben. Natuurlijk is het wel noodzaak dat hun problemen opgelost worden.
Daarbij hebben wij de know how en hebben we hier veel ervaring mee. En we zijn ons er ook van bewust, dat we voor velen één van de weinigen zijn die de mogelijkheid bied om van de problemen af te komen.

En:
wij genieten er iedere keer opnieuw van als weer iemand fijn met zijn hond verder kan met zijn leven. Dat succes blijft altijd de stimulans om altijd de helpende hand te blijven aanreiken!

Verreweg de meeste van onze cursisten zijn daarom erg gelukkig dat ze bij ons terecht kunnen met hun honden. Dit kan je op onze site ook lezen in de vele enthousiaste reviews die we gekregen hebben.

Want aan het eind van de (her) opvoeding heeft iedereen een vrolijke, vriendelijke hond,
waar je weer lekker mee kunt wandelen, en dat geldt ook voor de honden die met ernstige (ook agressieve) gedragsproblemen zijn begonnen!

Een eerlijke kans voor iedere hond!

Wat we zeker door de jaren heen geleerd hebben is dat het een proces is.
Bij de bazen en daarom ook bij de honden.
Iets veranderen bij jezelf valt nog niet altijd mee. En iedere hond verdient gewoon zijn kans.

Ik hoop dat bovenstaande uitleg weer een beetje duidelijk maakt waarom wij naast belonen nog steeds ook corrigeren, ondanks de grote stroming die nog steeds niet corrigeert. (hoewel er ook signalen zijn dat hier langzaam een kentering in komt). En ja, heel vaak worden de correcties meer aan de baas gegeven dan aan de hond…., en ook die gaan uiteindelijk weer blij naar huis.

Op mijn vorige (eerste) blog heb ik hele leuke reacties gekregen. Daarvoor nog mijn hartelijke dank!

Ik hoop ook dat je iets hebt gehad aan de vuurwerktips?

Het is heel leuk als jullie je reactie blijven geven, en als je een onderwerp hebt waarvan je het leuk zou vinden als ik daarover iets zou willen schrijven, laat het dan ook weten!

Dus: schrijf hieronder je mening of vraag, en wie weet, wordt dat het volgende onderwerp!

Hartelijke groet,
Karin en Richard.

9 gedachten over “Welke hond neem je (niet) aan op je hondenschool, en waarom??

 1. Sandra Hurenkamp

  Mooi stuk en helder uitgelegd Karin!

 2. Margreet Kuiper

  Goed verhaal! Wij zijn in 15 jaar tijd met drie herders en 2 kleine hondjes op cursus geweest bij Hondenschool Aloysa. Een keer tussendoor een ‘koekjescursus’ geprobeerd, maar hier slechte ervaringen mee: als de hond de tafelpoot kapot vrat moesten we hem niet corrigeren maar afleiden met een speeltje of een snoepje…. Dat doe je bij een kind toch ook niet?
  Onze ervaring met hondenschool Aloysa is super! Wij horen vanuit onze omgeving zeer positieve reacties over de opvoeding en het goed luisteren van onze honden. Hoe fijn is het om met een hond te lopen die naast je loopt, gaat zitten en liggen wanneer jij dat aangeeft en ook bij een wandeling veilig los kan rennen en komt wanneer jij hem roept? Zo blijft het alle dagen genieten van je huisdier!

 3. Brigitte Braaksma

  Zo is het! Met beide Duitse Herders bij Aloysa geweest en er 2 superfijne, goed luisterende en sociale honden aan over gehouden. Ik kan ermee naar een restaurant, los tussen paarden/koeien/schapen lopen, mee op vakantie nemen, ze zijn lief met kinderen en vallen nooit de visite lastig, dan gaan ze rustig op hun plek liggen.
  Ik zou het iedereen aanraden!

 4. Stefanie

  Goed verhaal en wij staan daar ook achter. Als we met onze hond niet bij Karin terecht waren gekomen, hadden we haar nu niet meer gehad, zo onhandelbaar was ze. Nu is het een fijne lieve hond die super goed luistert!

 5. Ali den Boer

  Duidelijk verhaal, en dat is ook hoe jullie zijn!
  Duidelijk naar hond en baasje toe.
  We hebben het natuurlijk zelf ervaren met onze “afgedankte” hond, die bij de vorige eigenaar niet meer op de hondencursus mocht komen omdat hij veel te druk was met andere honden, en ook in huis onhandelbaar was.
  Wij hebben de hond van hen overgenomen toen hij 1,5 jaar oud was en vrijwel gelijk met hem op cursus bij Aloysa…
  Het was hard werken, maar wat hebben wij een superhond gekregen.
  Echt heel blij met jullie!

 6. Marike

  Leuk om je blogs te lezen, wij kijken terug op super leuke cursussen met onze beide labradors!

 7. Anja Stufken

  Hondenschool Aloysa is een aanrader voor elke hondenbezitter!! Richard en Karin zijn heel deskundig en geven precies les wat aansluit op wat ik verwacht en op gehoopt had. Wij houden van duidelijkheid en gehoorzaamheid zodat het voor ons allen leuk is om een hond te hebben. Als je de hond op de juiste manier opvoedt en hij luistert dan ook en je beloont hem, vindt de hond het ook leuk om met jou te werken. Als je kijkt hoe de hond als pup was en wat er nou uit gegroeid is zijn we gewoon ontzettend blij met dit resultaat en moet ik eerlijk zeggen dat Richard en Karin alle lof toekomt. Als het niet lukt doen zij het voor of je doet het samen, kortom het was heel leerzaam en we hebben hier in de toekomst veel aan. BEDANKT!!!!!

 8. Ani6

  Wat heerlijk dat er nog hondenscholen zijn waar balans is

 9. Hallo , wij hebben een A Bully met stamboom.
  Hier in belgie waar ik woon word hij geweigerd omdat hij zogezegt van pitbull en terriër zou afstammen. Ik vind dat zeer erg en weet me geen raad Is een pup van 6 maand die geen kansen krijgt. We wonen in oost vlaanderen (Hezele) Ik vind dit Discriminatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *