10 TIPS tegen VUURWERKANGST

Angst voor knallen is een heel probleem bij veel honden aan het eind van het jaar.

Elk jaar opnieuw knallen wij al lang voor Oud en Nieuw, en de knallen zijn alweer begonnen.
Vele honden zijn bang en schieten in de stress. Dat is zeer begrijpelijk.

Want waardoor ontstaat angst?

Angst ontstaat door een situatie die je het gevoel geeft dat het niet veilig is. Als je het bekijkt vanuit wat je hond in de natuur zou beleven, dan zou het levensgevaarlijk zijn als hij bij zulke harde knallen niet zou vluchten. Met de vuurwerkknallen is het eerste wat je hond als oplossing voor zijn angst bedenkt: weg wezen!

Helaas is dát nou juist gevaarlijk in onze maatschappij. De honden die uit angst vluchten letten niet meer op hun omgeving, waardoor er een grote kans op ongelukken ontstaat.

De mate van de angst voor knallen bij je hond hangt van een aantal dingen af:

Zijn aanleg, zijn zelfvertrouwen, daar is hij mee geboren, dat is zijn karakter.
Daarnaast maakt het echt een wereld van verschil of een pup al bij de fokker goed is gesocialiseerd met knallen of niet.
Heel veel fokkers denken daar bijvoorbeeld in juni als het nest net geboren is niet aan, of ze denken dat het later allemaal vanzelf wel komt.
En daarbij maakt het ook een groot verschil of je je pup toen hij kwam zelf goed bent gaan socialiseren, óók met lawaai.

Als je een angstige hond hebt en je er doet daar niets aan, of je reageert er op de verkeerde manier op, dan wordt je hond elk jaar angstiger. Het gaat nooit zomaar uit zichzelf over. Dit is heel jammer en hoeft niet zo te zijn.

Ook als je hond (nu nog) niet bang is, is het toch zinvol om deze cursus te volgen.
Wat je leert kan je namelijk in alle situaties waar je hond angstig is toepassen.

misverstanden over wat je wel of niet kunt bereiken met trainen bij vuurwerkangst

Helaas denken nog vele mensen dat vuurwerkangst niet weg te trainen is bij echt angstige honden.
Dit was onder andere vrijdag 8 december  j.l. bij RTL nieuws een onderwerp.
Het is fijn dat ook aan dit onderwerp op het nieuws aandacht wordt besteed.
Want vele honden en hun bazen zijn in de stress de komende periode.
Het is echter een groot misverstand dat je een hond die echt heel bang is niet van zijn angst af kan helpen!

Als de training op de goede manier wordt gegeven zal er altijd een sterke positieve verandering bij je hond te zien zijn.

en wij garanderen je dat ook met onze cursus (geen verbetering? – geld terug!)

Deze tips zijn door ons al tientallen jaren met veel succes toegepast.

Heeft je hond toch meer begeleiding nodig, neem dan gerust hierover contact met ons op.

Je kunt je ook gelijk aanmelden, klik hier

Wij hebben regelmatig honden op de vuurwerkcursus gehad die niet eens benaderbaar waren als er knallen waren.

En er is er niet één geweest, die na de vuurwerkcursus dezelfde angst nog had!
Dus laat je hond niet met zijn angst zitten, het is echt niet nodig.

Het maakt niet uit welke leeftijd je hond heeft.
Van 8 weken tot zo oud als hij wordt…. Het is namelijk op elke leeftijd fijn als hij hier geen of in ieder geval veel minder stress bij ervaart. En dat is ook voor jezelf veel rustiger.

Elk jaar geeft Aloysa in december vuurwerkcursussen.
Ook jij bent daarbij van harte welkom met je hond.

Voor iedereen die (nog) niet met zijn hond bij ons aan cursussen heeft deelgenomen, start je eerst met een aparte les voordat je in de groep kunt meedoen.

 

3 gedachten over “10 TIPS tegen VUURWERKANGST

  1. Laura

    Super om je eerste blog te lezen. Onze hond had vorig jaar geen last van het vuurwerk maar dat kan dit jaar helemaal anders zijn natuurlijk. Wel heeft een vriendin van mij de vuurwerk cursus bij je gevolgd en dat is echt een wereld van verschil met hoe het was! Ik hoop dat er nog veel meer blogs volgen want volgens mij zijn we nooit uitgeleerd over de opvoeding van honden en hun gedrag! Ik heb al heel veel van je geleerd tijdens de trainingen en ik hoop zo nog meer van je te kunnen leren!

  2. Gerline

    Je vuurwerkcursus is echt een aanrader! Maura heeft het fantastisch gedaan tijdens oud&nieuw. We kregen van verschillende familieleden (die de ervaring hebben dat honden bang zijn voor vuurwerk) complimenten over hoe rustig ze zich gedroeg. Echt top!

  3. Marga Bolhuis

    Afgelopen december 2019 de vuurwerkcursus gevolgd met Senna, mijn Duitse herder pup, van toen bijna 10 maanden oud bij Karin en Richard. Niet alleen Senna heeft er veel van geleerd, maar ook ik als baas. Met name wat je wel en niet moet doen tijdens het moment dat er vuurwerk wordt afgeschoten en er schrikreacties optreden bij de hond en/of bij jezelf. Senna is, ondanks het feit dat het hier in de wijk waar ik woon in Apeldoorn verschrikkelijk tekeer ging met vuurwerk van ver vóór 31-12-2019 tot zelfs ‘s nachts 04.00 uur in de nieuwjaarsnacht en nog dagen lang daarna, zij zich voorbeeldig heeft gedragen. Zelfs gisteren werd er ineens weer vanuit het niets vuurwerk afgeschoten. Senna kijkt niet op of om en gaat lekker door met waar ze mee bezig was. Ik zeg het volgen van een vuurwerkcursus is echt een aanrader voor hond en baas! Eigenlijk een “MUST”! Doe jezelf en de hond een plezier en volg de vuurwerkcursus bij Aloysa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *