Hoe zit dat nou met Hoog Risico Honden?

Hoe zit dat nou met Hoog Risico Honden?

Deze vraag kreeg ik doordat ik in mijn vorige blog iets schreef over hoog risico honden.
Bestaat er zoiets als een hoog risico hond en als dat zo is, hoe bepaal je dan welke hond daartoe behoort?

De classificering “hoog Risico Hond” is door een groep mensen bedacht.

Er is immers een groot agressie probleem met vele honden. Het probleem is dermate groot dat het meermaals het nieuws heeft gehaald, en er diverse maatregelen daartegen op stapel staan en ook al enkele maatregelen doorgevoerd zijn. Zo ben je in Frankrijk met je Rottweiler en een aantal andere rassen en kruisingen daarvan al niet meer welkom (ook niet als je op doorreis door Frankrijk bent).

het is praktisch als je een bepaalde groep kunt benoemen voor de problemen.
Net zo goed als we de rassen in rasgroepen hebben verdeeld, zoals jachthond, waak- en verdedigingshond, vechthond, en gezelschapshond, hebben we er nu een Hoog Risico Honden groep bij.

Er is geen hond die weet in welke categorie wij mensen hem hebben geplaatst. Een poedel weet ook niet dat wij vinden dat hij een poedel is.

Voor honden is het eenvoudig: Alles wat hond is, is hond, en is dus zijn soortgenoot. Grootte of kleur maakt daarbij niet uit.

Mensen maken het veel ingewikkelder dan nodig zou zijn. Als wij nou ook eens bedachten dat elke hond een hond is komen we al verder.

De verschillen zitten o.a. in het karakter. En het karakter verschilt meer per individu dan per ras. Je kunt wel zeggen dat het ene ras over het algemeen, gemiddeld dus, wat pittiger is dan het andere ras. En natuurlijk is het wel zo dat een grotere en krachtigere hond een groter risico is als het tot agressie komt. Tenslotte is een bijtwond van een Chi Hua Hua minder krachtig en groot dan wanneer een Cane Corzo of Duitse Dog je bijt. Maar dan zou je elke grote hond tot een Hoog Risico hond moeten classificeren. Het wil in ieder geval niet zeggen dat de kleinere rassen niet agressief kunnen zijn.

Uiteindelijk komt het agressie risico grotendeels voort uit het wel of niet goed opvoeden.
En dan kom je weer uit op de vraag:  wanneer kun je spreken van een goed opgevoede hond?

Je voedt je hond goed op als hij goed en onvoorwaardelijk naar je luistert, en hij van je leert wat hij mag en wat hij niet mag. Dat moet voor je hond geen vraagteken blijven. Als hij je goed begrijpt, en je hebt goed invloed op zijn gedrag ook als er afleidingen zijn van andere honden of mensen maakt het niet uit welke hond je hebt. Hoe je hem goed opvoed? Door dat te doen wat nodig is bij díe ene hond, en dat kan binnen één ras of nest per hond heel erg verschillen. Daarom is het zo belangrijk het opgroeien van de hond goed te begeleiden en op tijd te signaleren wanneer het de verkeerde kant op dreigt te gaan.

Doordat de opvoeding an vele honden gewoon te kort schiet krijgt een bepaalde groep honden dat op zijn bordje. Maar wij krijgen ook gewoon labradors met agressief gedrag, en andere jachthonden, Chi Hua Hua ‘s en geredde honden uit buitenland in de (her) opvoeding met agressie problemen.

Bepaalde rassen krijgen nu de Zwarte Piet toegewezen, en de bazen van deze “HR Honden” erbij. Je hoort mensen vaak zeggen: Ja, waarom neem je dan zo’n vechthond? Dan vraag je er ook om. Tja, dan kan je misschien beter afvragen: waarom neem of fok je een Engelse Bulldog, die loopt de hele dag benauwd naar lucht te snakken….. Dat is pas een kwalijke zaak.
Je valt op een bepaald ras, dat is toch niet zo gek? En elke hond is goed op te voeden, dus waarom niet?

De problemen die er zijn liggen niet altijd alleen aan de bazen. (natuurlijk zijn er ook bazen die de hond wel kiezen om er mee te vechten, of het ras alleen als gekozen hebben als een status symbool, maar dat is een kleine groep)
Je hebt wel goede opvoedadviezen en hulp nodig, ook als je hond wel pittig is. Daar heb ik in mijn vorige blog al e.e.a. over geschreven.

Daarom is het nu nog belangrijker om, als je voor een “Hoog Risico Hond” hebt gekozen de opvoeding heel serieus te nemen. Er zo voor te zorgen dat je geen aanleiding geeft om gedwongen regels op te volgen die niet prettig zijn voor jou en je hond.

Het zou fijn zijn als andere hondeneigenaren daarbij zouden helpen. Als bijvoorbeeld eigenaren van de kleine rassen zouden begrijpen, dat het voor alle partijen, ook voor hun eigen hondjes beter zou zijn, als de ukkies de grotere niet in de poten happen.
Want in dat geval is een minder vriendelijke reactie van zo’n grote soortgenoot namelijk ook wel te verklaren……

Wij constateren dus dat alle honden elkaar als hond zien, en daarom is de status aparte van hoog risico hond er in onze trainingen niet.
Want hoe ga je nou eerlijk bepalen welke hond daar dan wel of niet onder valt?
Daarbij moet een training zoveel mogelijk een afspiegeling van het hondenleven op het uitlaatveld zijn.
En daar vindt je kleine en grote honden van alle rassen door elkaar. Het ziet er niet naar uit, dat dit op korte termijn gaat veranderen. Er zijn heel veel honden in een kleine gebied, gun elkaar een vrije keuze. Zorg er voor dat jouw hond geen last voor een ander wordt, dan blijft het leuk om honden te houden.

Gesprek tussen twee honden:
Vraag Rambo:                   Hé Silke, in welke categorie ben jij geplaatst?
Antwoord Silke:                 Ja, Rambo, tot mijn verbazing als super gevaarlijk…
nou, dat zal ik ze dan ook laten weten, kijk maar uit voor mij!

Heb je ervaringen met agressie op het hondenveld, of met specifieke rasproblemen?
Laat het dan horen!

Laat een reactie achter als je je (andere) mening wilt laten weten!

Wederom bedankt voor de leuke reacties op de vorige blog, en tot de volgende keer!

Hartelijke groeten,
Karin en Richard