Welke botten geef je aan je hond, en waarom andere niet?
Naar aanleiding van problemen bij de buren en de nodige verhalen op internet, wil ik wat onder jullie aandacht brengen.
Na het knagen op een lekker bot van de slager heeft de hond van de buren stukjes bot binnen gekregen die een verstopping in de dikke darm hebben veroorzaakt. De hond heeft drie dagen niet kunnen poepen en was er ook echt ziek van. Na een dag laxeermiddelen zat de boel nog net zo vast en is besloten tot een operatie. Ze hadden geluk. De darm was niet geperforeerd of aangetast en alles komt weer goed met de hond. Het had ook anders kunnen gaan.
Bij de buren bleek weinig bekend te zijn over wat je aan je hond mag geven aan knaagwerk en na een rondje op het werk bleek dat zij niet de enige zijn.
Door mijn interesse in natuurlijke voeding voor honden heb ik inmiddels aardig wat kennis en ervaring opgedaan en wil hier in het kort wat achtergrondinformatie en de do’s and dont’s van botten vertellen.
Het is helemaal niet slecht om je hond bot te geven, maar daar zijn wel wat “regeltjes” aan verbonden.
In principe kan een hond bot verteren, maar daar moet het spijsverteringsstelsel wel aan gewend zijn. Start je met rauw voeren begin dan met zachte botten zoals van kip. Later kan je over gaan op hardere botten zoals van lam, kalf of konijn (ligt natuurlijk aan de grote en kracht van je hond) Een brok gevoerde hond zal moeite hebben om botten te verteren omdat zijn spijsvertering lui is en de maag een te hoge ph-waarde heeft, vandaar beginnen met zachte botten.
Een hond (rauw of brokken gevoerd) mag nooit botten van dragende delen of grote volwassen dieren eten. Deze zijn te hard om te verteren, hebben dus kans om ergens te blijven steken en kunnen de tanden beschadigen. Om even aan te kluiven: prima, maar weet heel zeker dat je hond er geen stukken vanaf kan breken. Dragende botten zijn b.v. de poten, deze moeten veel gewicht dragen en zijn dus keihard.
Geef nooit kaal bot aan je hond. Kaal bot, ook verteerd, geeft harde, pijnlijke ontlasting. Bot als maaltijd geef je of dik bevleesd of samen met vlees en/of orgaan. Door de stevige ontlasting bij rauw gevoerde honden hebben deze een natuurlijke manier om de anaalklieren te legen.
Een bot mag nooit bewerkt zijn. Het zijn de gekookte, gebakken, gerookte, etc. botten die splinteren en voor inwendige beschadigingen kunnen zorgen. Een rauw bot splintert niet, rauwe kippenbotjes dus ook niet.
Mergpijpjes zijn ook heel populair om aan de hond te geven. Hiervoor geldt ook dat ze keihard zijn, maar ze kunnen ook nog eens om de onderkaak van de hond vast komen te zitten.
Laat nooit je hond zonder toezicht ergens op kluiven. Zeker de krachtige slopers niet. Een hond is geen kauwer, maar scheurt en knipt stukken van zijn voer af, die hij als hij denkt dat het kan probeert door te slikken. Heb je het niet in de gaten, kan een hond in zo’n stuk stikken. Dit geldt ook voor hondenspeeltjes, hard of zacht, die daarnaast ook darmverstoppingen kunnen veroorzaken.
Ten slotte:
Ga er niet zomaar vanuit dat de dierenwinkel, slager of zelfs dierenarts alles over hond en voeding weten. Zij hoeven zich hier niet in te verdiepen en gaan in op de vraag “naar” van ons en de verkoop hiervan. Ook als dat niet altijd even goed of nodig is.
Denk ook niet wat moet ik hier mee, het gaat bij mij al jaren goed. Bij de hond van de buren ging het ook al ruim 5 jaar goed. En regelmatig gaat het fout en overleeft de hond het niet.
Ingezonden door Petra